+386 31 336 113

Suhi led Prodaja

  Pogoji nakupa suhega ledu

 • Suhega ledu ne dostavljamo. Možen je samo osebni prevzem v Ljubljani.
 • Osebni prevzem je možen od ponedeljka do petka, od 08.00 do 14.45 ure.
 • Minimalna količina naročila je 5 kg.
 • Cena 1 kg suhega ledu je 3,50€ z DDV.
 • Plačilo ledu je možno izključno samo z gotovino, razen v primeru poprejšnjega drugega dogovora.
 • Suhi led morate obvezno naročiti en dan pred dvigom, na zavihku Naročilo.
 • Cena najema izolacijske embalaže je 2,00€ / kos.
 • Kavcija za izposojo izolacijske embalaže je 10,00€ / kos, ki vam jo v celoti vrnemo ob vračilu le teh.
 • V primeru poškodovane ali odtujene izolacijske embalaže vam zaračunamo njeno polno nakupno vrednost.

Suhi led je v zadnjem času ena izmed najatraktivnejših vrst ledu. Suhi led v obliki manjših peletov (zrna), premera ca. 3 mm, lahko kupite tudi pri nas. Ker suhega ledu nimamo vedno na zalogi, saj neprestano sublimira – izginja, ga delamo samo po naročilu. Suhi led lahko naročite en dan preden ga potrebujete in z veseljem vam ga bomo dostavili.

Nekaj podatkov o suhem ledu

Suhi led je zamrznjen ogljikov dioksid in je normalen del naše zemeljske atmosfere. Ogljikov dioksid je plin brez vonja, brez barve in ne gori. Ljudje ga izdihavamo, rastline pa ga uporabljajo za fotosintezo, dodaja se vodam ali sladkim pijačam, da dobimo gazirane pijače in je pogosto stranski produkt proizvodnih procesov, katerega predelavajo v suhi led.

Suhi led se zaradi svoje zelo nizke temperature -78,5°C, pogosto uporablja za zamrzovanje. Ima zelo širok spekter uporabe, saj stvari hitro ohladi ali zamrzne. Pri rokovanju z njim obvezno upoštevajte navodila za uporabo.

Področja uporabe suhega ledu so: hlajenje v kulinariki, hlajenje v transportu, uporablja se v vinarstvu in medicini, uporablja se za čiščenje in peskanje, … .

Suhi led je v trdem stanju in pri normalnih pogojih neposredno prehaja iz trdega v plinasto stanje – sublimira. Zato je tudi dobil ime Suhi led, saj preskoči »mokro« stanje – tekočo fazo. Ta edinstvena lastnost pomeni, da suhi led preprosto »izgine«, ko se segreje in ne pušča ostankov ali odpadkov, ki jih je treba očistiti. Ko uporabljate suhi led se ne proizvaja nov ogljikov dioksid, ampak se samo sprošča originalni – predelani ogljikov dioksid. Zaradi tega se šteje, da je uporaba suhega ledu okoljsko odgovorna.

Suhi led sublimira že od njegovega nastanka, zato je pomembno, da ga kupite, čim bližje mestu, kjer ga boste uporabljali. Hranite ga v ne tesno zaprti izolacijski posodi, saj s tem zmanjšate hitrost sublimacije. Suhi led se topi hitreje kot navaden led, zato vam podaljša življenjsko dobo le tega, če ga dodate v posodo, kjer ga shranjujete. Hitrost sublimacije suhega ledu je odvisna od njegove kakovosti in znaša za izdelek srednje kakovosti in hranjenega v izolacijski embalaži najmanj 10% na 24 ur. Sublimacija suhega ledu je odvisna od zunanje temperature, zračnega tlaka in izolacijske embalaže. Več, ko boste imeli suhega ledu v izolacijski embalaži, manj bo sublimiral.

Suhega ledu ne hranite v vašem zamrzovalniku ali hladilniku, saj vam bo termostat le tega izključil zaradi ekstremno nizkih temperatur, ki so posledica sublimacije suhega ledu. V zamrzovalniku ali hladilniku bodo stvari sicer ostale hladne, ampak bo zato suhi led hitreje sublimiral. V primeru, da se vam zamrzovalnik ali hladilnik pokvari in ne hladi več, vam pa suhi led lahko reši vse kar shranjujete v njem.

Komercialni prevozniki hitro pokvarljivega blaga pogosto uporabljajo suhi led za hlajenje tudi ne zamrznjenih izdelkov. Suhi led daje več kot dvakrat več hladilne energije na enoto teže in več kot trikrat več hladilne energije na enoto volumna kot navadni led.

Suhi led pogosto primešajo navadnem ledu, da zmanjšajo težo prevoza, hkrati pa s tem povečajo hladilno energijo navadnega ledu. Včasih naredijo suhi led iz tekočega ogljikovega dioksida na samem mestu uporabe. Rezultat tega je suhi led v obliki snega. Le tega porazdelijo po blagu, ki ga prevažajo in si s tem priskrbijo hlajenje brez električne hladilne opreme.