Kako najhitreje ohladite pijačo
Preverjen recept za hitro hlajenje pijače
- pijačo dajte v vedro z mrzlo vodo
- dodajte nekaj ledu
- dodajte malo soli*
Zakaj to deluje?
Če hočete, da se pijača ohladi, mora svojo toploto (energijo) oddati nekam drugam (v okolico), zato jo obkrožimo z mrzlimi stvarmi. Voda je ključnega pomena pri tem postopku, saj hitreje prevaja toploto kot zračni prostorčki med ledenimi kockami. Led je res da hladnejši od vode, vendar se samo točkovno dotika vaših steklenic s pijačo, voda pa jih popolnoma oblije. Sol pomaga znižati točko zmrzišča vaše vodne mešanice, zato se led hitreje topi. Led za topljenje potrebuje energijo (toploto) in najbližja stvar za pridobivanje te energije je vaša pijača. Več kot vaša pijača energije (toplote) odda, prej se ohladi. Za ledeno hladno pijačo boste potrebovali samo 10 minut!
* Frapiranje - Iz francoščine prevzet izraz za naglo ohladitev belega vina. To naredijo v posodi za hlajenje vina, ki jo napolnijo z ledom potresenim s soljo. Le ta pospeši taljenje ledu in s tem sproščanje hladu. Pri tem steklenico včasih še obračajo, vrtijo okoli vzdolžne osi, za hitrejši učinek.