+386 31 336 113

Kako najhitreje ohladite pijačo

Preverjen recept za hitro hlajenje pijače

 • pijačo dajte v vedro z mrzlo vodo
 • dodajte nekaj ledu
 • dodajte malo soli*
… in pijača bo ledeno mrzla v nekaj minutah!

Zakaj to deluje?
Če hočete, da se pijača ohladi, mora svojo toploto (energijo) oddati nekam drugam (v okolico), zato jo obkrožimo z mrzlimi stvarmi. Voda je ključnega pomena pri tem postopku, saj hitreje prevaja toploto kot zračni prostorčki med ledenimi kockami. Led je res da hladnejši od vode, vendar se samo točkovno dotika vaših steklenic s pijačo, voda pa jih popolnoma oblije. Sol pomaga znižati točko zmrzišča vaše vodne mešanice, zato se led hitreje topi. Led za topljenje potrebuje energijo (toploto) in najbližja stvar za pridobivanje te energije je vaša pijača. Več kot vaša pijača energije (toplote) odda, prej se ohladi. Za ledeno hladno pijačo boste potrebovali samo 10 minut!

* Frapiranje - Iz francoščine prevzet izraz za naglo ohladitev belega vina. To naredijo v posodi za hlajenje vina, ki jo napolnijo z ledom potresenim s soljo. Le ta pospeši taljenje ledu in s tem sproščanje hladu. Pri tem steklenico včasih še obračajo, vrtijo okoli vzdolžne osi, za hitrejši učinek.

 • Kako najhitreje ohladiti pijačo
 • Kako najhitreje ohladiti pijačo
 • Kako najhitreje ohladiti pijačo
 • Kako najhitreje ohladiti pijačo

Koristno je vedeti

 • Prostornina ledu!
  Če želite led shraniti v hladilniku, coolerju ali drugem hlajenem prostoru potrebujete skoraj 3x večjo prostornino v litrih, kolikor kilogramov ledu želite shraniti. Primer: če imate 20 kg ledu, potrebujete skoraj 60 L prostora za shranjevanje, oziroma v 15 L vedro lahko shranite približno 5 kg ledu!
 • Sprijete kocke ledu!
  Zakaj se kocke ledu v plastični vreči rade sprimejo skupaj? Razlog je v tem, da se ledene kocke pri sobni temperaturi orosijo, ko jih damo nazaj v zamrzovalnik pa le ta odvečna vlaga zopet zamrzne, kar povzroča sprijemanje ledu. Če želite zopet kocke ledu, udarite sprimljen led ob trdo podlago in rešili boste problem.
 • Ledeno mrzel smoothie!
  Če želite pripraviti ledeno mrzel smoothie in nimate zmrznjenega sadja ali sladoleda, je vrečka ledu prava rešitev za vas. Led dodajte v mikser s svežim sadjem in ledeno hladen smoothie po vašem okusu bo pripravljen.

Pogosta vprašanja

 • Kakšna je kakovost vašega ledu?
  Led izdelujemo iz filtrirane, dezinficirane in biološko pregledane vode. Uporabljamo le vrhunske ledomate, ki izdelujejo led, ki se topi počasi.
 • Koliko ledu potrebujemo?
  Zadostna količina ledu je ključna za uspeh vašega dogodka. Na porabo ledu vplivajo poleg števila gostov in trajanja dogodka tudi zunanja temperatura, pravilna uporaba izolacijske embalaže in tudi ravnanje s samim ledom. Če želite približno izračunati, koliko ledu potrebujete, uporabite naš Kalkulator ledu - zavihek Koliko ledu potrebujete.
 • Boste lahko led dobavili na želeni dan?
  Naše proizvodne kapacitete in tudi zaloge v hladilnici so dovolj velike, da lahko zadostimo povpraševanju najbolj zahtevnih kupcev, tudi v najbolj vročih mesecih.
 • Kaj naj naredim, da se mi led ne bo stopil?
  Da se vam led med vašim dogodkom ne stopi, ga hranite v zamrzovalnikih. Če v njih nimate dovolj prostora, vam mi lahko posodimo izolacijsko embalažo (stiropor škatle), v katerih led zdrži tudi do 3 dni. Za izposojeno izolacijsko embalažo plačate kavcijo (20,00€ na kos), ki vam jo ob vračilu le te v celoti vrnemo. Več o izposoji pripomočkov na zavihku Cenik.
 • Kako je pakiran led in kako ga naročim?
  Led pakiramo v vrečke po 2 kg, katere lahko kupite na vseh naših prodajnih mestih - zavihek Kje kupiti. Večja pakiranja po 12,5 kg pa lahko naročite preko spletnega obrazca - zavihek Naročilo, preko elektronske pošte info@haloled.si ali pa po telefonu na številko +386 31 336-113.Led in prevoz se zaračunata po ceniku.
 • Ste zanesljivi?
  Ponosni smo na svoje reference, ki potrjujejo našo zanesljivost. Sodelujemo s podjetji kot so, Petrol, Spar, MOL, Tuš in drugimi. Včasih natančne minute dostave ledu ni mogoče napovedati zaradi nepredvidenih razmer na cesti.